De tempels van Ramses II

De tempels van Ramses II

De Tempels van Ramses II

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van highlights & bezienswaardigheden.

Na een lange tocht met aan weerszijde lege woestijnvlaktes komt u bij de beroemde rotstempels van Ramses II in Abu Simbel. Het complex behoort tot de meest indrukwekkende monumenten uit het oude Egypte. Ze werden gebouwd door de oppermachtige farao Ramses II. Hij bouwde in zijn regeringsperiode verschillende tempels om hem en de Goden te eren, waarvan deze tempels in Abu Simbel het hoogtepunt zijn als u kijkt naar de architectuur.

Tempel van Ramses 2

Bezoek de tempels van Ramses II

Het complex bestaat uit twee tempels. De Grote Tempel van Ra Harachte is versierd met vier gigantische standbeelden van Ramses II bij de ingang. De kolossen, die een zittende farao uitbeelden, zijn 20 meter hoog. Bij binnenkomst zult u versteld staan van een gang die aan weerszijde is versierd met 10 meter hoge standbeelden van Ramses. Op de muren zijn reliëfs te zien van expedities van de farao in Syrië en Nubie.

De indrukwekkende tempel bezit naast een ‘Hypostyzaal’ nog een aantal zijvertrekken. De tempel is gewijd aan de goden Amun, Harakhty, Ptah en natuurlijk vooral aan de farao zelf, die werd gezien als een halfgod. De tempel was bedoeld om de macht van de farao uit te beelden en om rovers te weren. De farao wilde indruk maken op de ‘bezoekers’ die vanuit het zuiden het land van de farao’s binnen vaarden.

Het beste moment om de Tempels van Ramses II te bezoeken

Omstreeks 20 februari en 20 oktober wordt een bezoek extra beloond. Op die datum schijnen de zonnestralen namelijk precies recht in de 64 meter lange gang in de rots. De beelden van de Goden tegen de achtermuur worden zo verlicht en komen ‘tot leven’. De God van de duisternis (Ptah) wordt, zoals z’n naam al aangeeft, niet beschenen door de lichtstralen van de ochtendzon.

De oude Egyptenaren hadden dit precies zo berekend. De datum waarop het licht de tempel binnendringt is oorspronkelijk een dag later. Dit komt doordat het hele tempelcomplex in 1965 is verplaatst. De rotstempel werd in meer dan 1000 stukken gezaagd en op een hoger gelegen plek met uiterste precisie weer opgebouwd.

Als je voor de Grote Tempel van Ra Harachte staat kunt u zich bijna niet voorstellen dat dit hele complex in zijn geheel is verplaatst. De kleinere tempel is de Tempel van Hathor. De ingang wordt versierd door zes gigantische standbeelden van Ramses en Nefertari, de mooie vrouw van de farao. Tussen hen in zijn hun kinderen afgebeeld. In deze heilige tempel vindt u een vervallen standbeeld van Hathor, afgebeeld als Koe. Hathor was de vrouw van de zonnegod.