Duiken

Duiken in Egypte

Als er drie redenen zijn om naar Egypte af te reizen valt het duiken in de Rode Zee hier zeker onder. De duiker voelt zich in Egypte als een vis in het water. Weinig landen zijn zowel boven als onder water zo indrukwekkend als Egypte.

Goede locaties om te duiken in Egypte

Door de fantastische locaties in de Rode Zee groeiden langs de kust vergeten vissersplaatsjes uit tot bruisende duikoorden. HurghadaEl Gouna, Safaga en Marsa Alam zijn de duikspots achter het de Rode Zee gebergte en aan de overkant vertegenwoordigen de omgeving in en rond Sharm el Sheikh en Dahab de duikspots in de Sinaï.

Hurghada en Sharm el Sheikh zijn de plekken waar je naartoe gaat als je ook na het duiken in de watten gelegd wilt worden. Tevens hebben deze plaatsen een breed scala aan duikscholen in de aanbieding.

In Dahab vindt u een van de beste duikspots en kunt u tegelijkertijd genieten van de ontspannen sfeer en het vriendelijke Bedoeïenvolk.

Goedkope duikvakanties in Egypte

Wil je wel duiken, maar zwem je zelf niet in het geld? Dahab is bij uitstek de plek voor lowbudget-duikers zonder te moeten inleveren op schoonheid en comfort, zowel boven als onder water!

Er zijn echter nog genoeg andere badplaatsen die geschikt zijn als bestemming voor de budget bewuste duiker waar je kunt afzakken in de sprookjesachtige onderwaterwereld van de Rode Zee. Het kristalheldere water lokt je uit een duik te nemen en het kleurrijke koraal, oude scheepswrakken en de tropische vissoorten door je duikbril te begluren.

Door de lichte stroming van het water is het zicht bijna altijd perfect. Maar ook de temperatuur is bijna het hele jaar constant en vooral erg gunstig. In de Rode Zee zijn veel spannende en uitdagende duikspots te vinden voor zowel de beginner als de ervaren duiker.

Bezoek ‘Big Brother’ en ‘Little Brother’ met een liveaboard of verken het uitgebriede rif van Ras Mohammed National Park.

Het koraal in Egypte

Vraag jij je af hoe mooi en gezond het koraal voor de Egyptische kust nog is? Heel erg mooi! En dankzij goed beheer blijft dat in de meeste gevallen ook zo!

De mooie rifformaties waar u als duiker overheen dwaalt bestaan uit koraal. Het koraal wordt gezien als de tuin van de zee. Strikt genomen is dit niet waar, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is koraal geen (onderwater)plant, maar een dier. Koralen zijn hele kleine poliepen; wezentjes die kleine organismen eten. Als het koraal sterft, groeit de volgende generatie er gewoon bovenop waardoor prachtige uitgestrekte koraalriffen ontstaan.

Dit systeem houdt het leven onder water in stand en is dus erg belangrijk. Helaas eist het toerisme zijn tol; veel van de mooie koraalriffen in de Rode Zee zijn beschadigd of helemaal verdwenen. Dit kwam vooral door (onervaren) duiktoeristen die graag een souvenir mee naar huis wilden nemen of door onoplettende bootsmannen die hun anker overal in het water lieten plonzen.. Er was dus genoeg reden om in 1996 de Rode Zee tot nationaal park te benoemen om zo, met behulp van rangers, het rif beter te kunnen beschermen. Dit is nodig, omdat anders de kleur en de toekomst van het rif verre van rooskleurig zijn!

Zelf kunt u helpen door het rif niet aan te raken, geen afval in de zee achter te laten of u niet te laten verleiden tot het kopen van souvenirs uit de Rode Zee die worden aangeboden op straat. Kijken en niet kopen dus!

Bedenk ook dat de export van, bijvoorbeeld een stukje koraal, strafbaar is. Voor het beschermde Ras Mohammed Park is een limiet voor duikboten in het gebied vastgesteld om het rif niet te zwaar te belasten.

Duikopleidingen in Egypte

De Rode Zee in Egypte is erg geschikt (ook voor de portemonnee) om het PADI openwater brevet te halen. U kunt een 4-daagse cursus volgen om uw eerste duikbrevet.

Er zijn langs de kust meer dan genoeg duikcentra te vinden. Veel van de hotels op onze website werken samen met duikscholen en bieden u zo een totaalpakket aan waarbij de kamerhuur, vliegreis en de tarieven van de duikcursussen zitten inbegrepen.

Gaat u voor het eerst duiken, vergeet dan niet een gezondheidsverklaring van de dokter mee te nemen uit uw eigen land.

Wat kost een duikopleiding in Egypte?

Een duikopleiding volg je in Egypte voor een fractie van de kosten die je thuis zou betalen. Voor zo’n €300 volg je een 4-daagse cursus waarbij je het PADI Openwater brevet mee naar huis mag nemen.

Behalve het aantrekkelijke prijsvoordeel is het halen van een duikbrevet in Egypte ook een goed idee dankzij het uitstekende klimaat, de vriendelijke instructeurs en de mogelijkheid om na de cursus heerlijk te relaxen van de luxe van het resort.

Zelf duiken

Behoort u tot de meer ervaren duikers dan weet u waarschijnlijk dat het niet gebruikelijk is en vooral erg duur is om zelf een bootje en duikuitrusting te regelen. Wanneer u bij bestemmingegypte.nl een duikpakket boekt wordt u per groep en per boot naar betere koraalriffen gebracht waar u met uw flessen op uw rug enkele uren door de indrukwekkende onderwaterwereld van de Rode Zee kan dwalen.

Duiksafari’s

U kunt ook meerdere dagen over de Rode Zee varen met een safariboot. Deze grotere duikboten staan beter bekend als ‘liveaboards’. Bent u een duiker met veel ervaring, zak dan de Rode Zeekust af tot in Marsa Alam. Hier vindt u veel spannende duikspots. Op sommige plaatsen, zoals in Sharm el Sheikh, is het zelfs mogelijk om zonder boot mooie gebieden met kleurrijk koraal te bezoeken.

Wrak duiken in Egypte

U kunt ook bekende scheepswrakken gaan bekijken of nog spannender; duiken rond middernacht bij maanlicht. Voor een diversiteit aan duikclubs kunt u langs de Rode Zeekust onder andere terecht in de badplaatsen HurghadaEl QuseirEl Gouna, Safaga, Marsa Alam, Port Ghalib en aan de overkant zijn er aan de Golf van Aquaba goede duikcentra in Dahab, Sharm el SheikhNuweiba of Taba.

De mooiste plekjes om te duiken

Duiken is een avontuur op zich, maar het maakt het natuurlijk leuker wanneer u precies weet waar u moet afdalen met uw flippers. Sommige plaatsen zijn goed voor beginners, andere spots zijn geschikter voor de ervaren duiker. Om sommige excentrieke duikspots te verkennen is het soms een tijdje varen vanaf het strand. Veel plekken kennen een legendarische geschiedenis of zijn berucht, maar daardoor misschien juist extra spannend om te bezoeken! Hieronder staan enkele interessante duikgebieden en specifieke duikspots in de Rode Zee beschreven.

Ras Mohammed Reef

Tot de mooiere duikplekjes van de Rode Zee mag het Ras Mohammed Reef worden gerekend. Het kleurrijke rif behoort tot een prachtig (en daarom) beschermd natuurgebied. De koraalformaties zijn te vinden in de buurt van Sharm el Sheikh, op het puntje van de Sinai-woestijn. In totaal zijn hier zo’n 20 duikspots te vinden in de omgeving.

Een grote variëteit aan tropische vissoorten zwemmen hier boven en onder uw door. Tot het Mohammed rif behoort ook het ‘Shark Reef’ waar, hoe kan het ook anders, veel haaien samenkomen. Een stroming voert u mee langs een prachtig versierde wand.

Jolanda Wrak

Iets verder vindt u resten van het Jolanda wrak met een enigszins aparte lading; op de bodem van de zee liggen over het hele plateau wc’s verspreid! In de buurt is er de kans tonijn aan te treffen of een hamerhaai. In de noordelijkste punt van het Ras Mohammed Reef vindt u een aflopende bodem met koraaltorentjes, beter bekend als Ras Za’atar.

Jackfish Alley

In de Jackfish Alley vindt u een dromerig waterlandschap met verschillende grotten. Verder vindt u hier een uitgestrekte zandbodem waar wellicht een rog zich schuilhoudt.

Duiken bij Sharm el Sheikh

Naast het Ras Mohammed Park vinden we rond Sharm el Sheikh veel mooie koraallandschappen. In het noordelijkste puntje beweegt u met uw flippers door het Jackson Reef om het wrak van de ‘Lara’ te bewonderen of om een stukje mee te zwemmen met een aantal schilpadden die op reis zijn.

Verderop ligt het Thomas Reef met diepe begroeide wanden en er zwermt waarschijnlijk wat tonijn rond. Tijdens een nachtelijke duik in de Temple, bij de Ras umm Sid Baai, komt u met geluk een octopus tegen. In het midden van de Baai staat een enorme koraalpilaar. Een andere interessante duikspot zijn The Gardens, die worden bewoond door glasvisjes en af en toe een grijze rifhaai. Verder treft u in het ‘Paradise’ een scala aan verschillende vissoorten aan.

De Thistlegorm

Heel avontuurlijk is een tochtje naar de bodem van de zee om een oud scheepswrak te onderzoeken. Het bekendste wrak van het Ras Mohammed park is de Thistlegorm. Het oorlogsschip is in 1940 door Duitse bommenwerpers naar de bodem van de Rode Zee gejaagd. Het was een bevoorradingsschip voor militaire troepen.

De legendarische Thistlegorm stond vol met vrachtwagens, treinwagons, tanks en.. munitie. Vooral dat laatste zorgde voor een enorme explosie waardoor het schip in tweeën brak en zonk. Tegenwoordig gebruiken veel boten het schip als aanlegplaats om vervolgens in een duikpak af te dalen naar de bodem.

Een duik naar dit scheepswrak is een bijzondere ervaring, omdat veel van de inhoud van de boot nog in tact is, zoals vrachtwagens en laarzen van de soldaten. Rondom de Thistlegorm staat een sterke stroming dus pas op wanneer u hier duikt.

De Dunraven

Een ander indrukwekkend scheepswrak in het Ras Mohammed Reef is het stoom-zeilschip de Dunraven uit de 19e eeuw. Het schip werd aangedreven door een stoommachine, maar als de wind gunstig was werden de enorme zeilen gehesen en gleed het mooie schip over de Rode Zee. Tegenwoordig is het wat minder gunstig gesteld met de Dunraven, want hij ligt ondersteboven op de zeebodem voor Sharm el Sheikh.

Voor de onderwaterliefhebber is dit een mooie duik, want er zijn genoeg openingen in het schip te vinden om doorheen te kruipen en op onderzoek uit te gaan. Als een soort klimop is het schip ‘versiert’ met koraal. Wat voor de een een groot verlies is, bezorgd de ander nieuwe woonruimte, want het koraal trekt veel vissen aan die in de Dunraven een veilig onderkomen zoeken.

Duiken bij Dahab

Voor de kust van Dahab vinden we de diepste stukken van de Rode Zee. De bergen van de Sinai kruipen onder water gewoon door en bezorgen de duiker een indrukwekkend landschap van grotten en koraal.

Triggervissen, papagaaivissen, rifhaaien, kortom een kleurrijke mengeling van tropische koraalbezoekers komt u hier tegen. Boven water kunt u zich eerst per kameel laten vervoeren naar een geschikte plek waar uw vanaf het strand direct de Golf van Aqaba induikelt.

The Blue Hole

De meest beruchte duikspot van Egypte is de ‘Blue Hole’ bij Dahab. Het is een ‘gat’ tussen het rif dat meer dan 60 meter de diepte in reikt. Tragisch genoeg heeft deze plek al aan een aantal duikers het leven gekost.

U kunt deze plek redelijk veilig bezoeken zolang u niet dieper dan 30 meter gaat. Voor het bewonderen van dieper gelegen rifformaties heeft u een apart duikbewijs nodig, het zogeheten TEC-certificaat. Uw duikuitrusting moet in het geval van zo’n diepe duik ook aangepast worden. Hier treft u ook de Canyon aan. Dit is een barst in de bodem van tunnels en grotten dat is ontstaan door een vulkaan. De wanden zijn begroeid met harde en zachte koralen.

Duiken bij Taba

De zeestrook tussen Dahab en Taba (Nuweiba ligt hier tussenin) vormt de Golf van Aqaba. Veel duikspots zijn minder toeristisch, maar daardoor niet minder mooi. Integendeel. Aan de zuidkant van het Farao’s eiland vindt u een prima spot om nader te verkennen. Boven water vindt u op dit eiland een oud kruisvaarderkasteel met een prachtig uitzicht op de woestijn.

Bas Burka Reef

Ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Taba bevindt zich het Bas Burka Reef. Laat u vanaf het strand afzakken langs koraalpartijen tot zo’n 20 meter de diepte in.

Duiken bij Nuweiba

Rond Nuweiba maakt u de meeste duiken direct vanaf het strand, omdat er op zee geen veilige plaatsen zijn om het anker uit te gooien. Bij ‘Sinkers’ vinden we een enorme metalen aanlegboei. In de jaren ’70 had het Israëlische leger deze boei in zee gedumpt, niet wetend dat de zeebodem 10 meter dieper lag en het gevaarte verdween onder water. De duiker zal hier niet mee zitten, want de met koralen begroeide kettingen zijn een mooi gezicht.

Duiken met dolfijnen

In de Nuweiba Bay kunt u kennis maken met de vriendelijkste dieren van de Rode Zee. Een Bedoeïen uit de omgeving heeft ontdekt dat hier talloze dolfijnen het gebied domineren. Hij nodigt u uit om een duik te nemen met de dolfijnen.

Devils Head

Één van de bekendste duikplaatsen uit de omgeving is Devils Head. Het rif is gelegen bij een Bedoeïenenkamp. Onder water treffen we een Canyon aan waar de drukte van krioelende Rode Zeebewoners het beeld bepalen. Andere interessante duikspots in de buurt van Nuweiba zijn het Ras Abu Gallam, het Ras Mamlach en El Mazeriq.

Duiken bij Hurghada

Zo’n 10 kilometer voor de kust van Hurghada liggen een aantal eilandjes waar zich een indrukwekkende onderwaterwereld rondom bevindt. De eilandjes zorgen voor een rustige zee en een groot aanbod aan verschillende tropische vissoorten en prachtige koraaltuinen. Sinds kort zijn de riffen voor de kust van Hurghada beschermd en mogen boten niet klakkeloos hun ankers overal uitgooien.

Shab El Erg

Shab El Erg is het meest noordelijk gelegen rif voor Hurghada. Een tocht met een dagboot brengt u naar dit prachtige hoefijzervormig rif dat niet alleen bij duikers een geliefde spot is, maar vooral ook bij dolfijnen. Het is mogelijk om samen met deze gastvrije dieren een avontuurlijk tochtje over de mooie koraalruggen te maken.

Gota Rif

In het enorme rif van Shab El Erg vinden we aan de westkant het bekende Gota. Dit is een drukke plek waar u veel verschillende vissoorten aan zult treffen, zoals schorpioenvissen, roggen en eenhoornvissen.

Torfa Fanus Rif

Aan de oostkant van het smalle Torfa Fanus rif vinden we een prachtige koraaltuin waar het krioelt van de glasvisjes. Verder zijn de koraaltorens interessante punten die u vanachter uw duikbril niet kan en mag missen. Verder heeft u hier kans dolfijnen tegen het lijf te zwemmen.

Careless Rif

Het Careless Reef is een onbeschermd gebied waar veel murenen rondzwemmen en wanneer u een beetje geluk heeft een hamerhaai.

Duiken bij Safaga

Iets voorbij Hurghada vinden we voor de kust van de badplaats Safaga opnieuw een enorm aanbod aan fantastische duikspots, zoals het Shaab Saimen Reef of het Middle Reef.

Een rif van zachte koralen, beter bekend als ‘de zeven pilaren’, vinden we voor de Soma baai. Hier vindt u gorgonias en octopussen. Het hoogtepunt in de Rode Zee voor Safaga is het Panorama Reef. Steilwanden die een diepte van 200 meter bereiken zijn hier geen uitzondering en de plateaus worden regelmatig bezocht door rifhaaien.

Duiken bij El Quseir

Richting het toeristische El Quseir vinden we in het water twee toppen van onderzeese bergen. Deze eilanden staan bekend als Big Brother en Little Brother en bieden ongelofelijke duikmogelijkheden. U bent wel een tijdje onder weg met de boot, want de eilanden liggen 80 kilometer van de kust. Op Big Brother staat zelfs een vuurtoren die over de Rode Zee uitkijkt.

Voor het eiland liggen twee wrakken die u kunt bekijken; het grote vrachtschip de ‘Numibia’ en een Egyptisch bevoorradingsschip.
De lange reis naar het eiland toe wordt beloond met een indrukwekkend onderwaterleven voor de eilanden.

Little Brother heeft een smal uitgestrekt rif die u kan bewonderen wanneer u zich mee laat voeren door de stroming van het water. U zult zwart koraal zien en enkele grotten tegenkomen. Spectaculair is de duik door de bezoekjes van verschillende haaiensoorten in deze omgeving. Er zijn bij dit eiland zelfs walvishaaien gespot.

Duiken bij Marsa Alam

Hoewel de kustlijn van Marsa Alam fantastische koraalriffen heeft, zijn hier (nog) niet veel duikcentra te vinden. Er gaan wel veel safariboten richting de verschillende duikspots, zoals het rif van Abu Dahab.

Elphistone Rif

Het Elphinstone Reef is een bekend, maar ook berucht rif. U treft hier dichtbegroeide stijlwanden aan en de kans op een ontmoeting met een grijze haai of hamerhaai is groot.

Deadalus Rif

Het Deadalus Rif ligt 40 kilometer van de kust en is een groot cirkelvormig rif met afwisselend en kleurrijk koraal. Verder is het Shab Samadai Rif heel mooi vanwege z’n lagunes en vooral door de permanente aanwezigheid van een groep dolfijnen. De bijnaam ‘The Dolphin House’ is dan ook terecht.

De perfecte plek voor een vakantie vol zon, zee, duiken & snorkelen en een lading genieten! Dat gaat helemaal goedkomen in het leuke Happy Life resort in Dahab. Geniet van het uitzicht op de azuurblauwe zee en het Sinaï gebergte. Eigen huisrif voor de deur!

Leuk resort met eigen huisrif
Leuk zwembad, goed en betaalbaar eten & drinken
Uitstekende beoordelingen (8,1 gemiddeld)
Het 5***** Red Sea The Palace resort is een van de meest luxieuze hotels van de regio en beschikt over prachtige kamers, meerdere zwembaden, een privé strand, lagune én huisrif! En dit alles is 100% Ultra All Inclusive!

Ultra All Inclusive genieten van alle voorzieningen
Privé strand met rif, lagune en meerdere zwembaden
Zéér luxe resort op loopafstand van de Marina van Port Ghalib
Midden in Sharm El Sheikh ligt het mooie 5* Renaissance Golden View Beach Resort. Het is een prachtig resort en de ideale uitvalsbasis om de unieke onderwaterwereld vn de Rode Zee te ontdekken.

Prachtig 5***** resort + All Inclusive
Mooi en groot zwembad
Met eigen privé strand en rif voor de deur!
Rust, ruimte, luxe en genieten van de warme zon? Dan zit je in het leuke Tropitel Dahab Oasis resort helemaal goed! En je zit direct aan het strand!

Gezellig 4**** hotel in Dahab
Toplocatie direct aan het strand
Geniet van de uitgebreide wellness faciliteiten
The Three Corners Sunny Beach Resort is met een zwembad, waterpark en tal van kinderfaciliteiten een ideaal hotel voor een vakantie met het hele gezin!

Hotel ligt direct aan het strand
Zwembad, waterpark en tal van kinderfaciliteiten
Beschikt over 2 buffetrestaurants
Dit mooie 5***** resort ligt direct aan de Rode Zee en bij het Fayrouz huisrif. Dankzij luxe en uitgebreide all inclusive mogelijkheden gaat het in dit fijne resort helemaal goed komen met je vakantie!

Luxe 5****** resort aan de Rode Zee
Aan het strand en het huisrif
Ultra All Inclusive en luxe
Het Sheraton Sharm Resort is een luxe 5***** All Inclusive resort voorzien van een schitterend Spa en Welness center en op een steenworp afstand gelegen van de mooiste koraalriffen ter wereld.

Luxe & All Inclusive
Direct aan eigen privé strand met rif
Luxe kamers, uitstekende beoordelingen!
Barcelo Tiran Sharm is een stijlvol en luxe hotel waar je geniet van een heerlijke luxe vakantie! 100% All Inclusive en de vele faciliteiten die beschikbaar zijn staan garant voor een ontspannen verblijf.

Luxe resort direct aan Nabq Bay
5 zwembaden met relaxmogelijkheden
Mini-club, kinderzwembad en entertainmentprogramma
In het prachtige 5***** Sultan Gardens Resort geniet je van ongekende luxe zonder beperkingen! 100% Ultra All Inclusive, op loopafstand van het strand (met prachtig koraal) en met een zeer hoge score is dit resort een van de toppers van Sharm El Sheikh!

Zéér luxe resort in Sharm El Sheikh
Prachtige kamers, zwembaden en andere voorzieningen
Kindvriendelijk & 100% All Inclusive
Het Sharm Grand Plaza Resort ligt aan de baai van Nabq en beschikt over een eigen strand, 4 buitenzwembaden, 1 klein zwembad en een Kids Club voor de kinderen.

Prachtig 5***** resort met enorm zwembad
Kidsclub, animate en meer!
Ultra All Inclusive genieten!
Het Shams Alam resort ligt in het natuurpark Wadi Gimal en biedt rust, ruimte en veel luxe! Mooie zwembaden, een eigen privé zandstrand, veel animatie en 100% All Inclusive zorgen voor een heerlijke plek voor je vakantie!

Lekker 100% All Inclusive
Luxe resort midden in een natuurgebied
Meerdere zwembaden en aan het strand
Gelegen aan de mooiste baai van Marsa Alam ligt het 5***** Brayka Bay resort. Luxe, relaxen, rust en veel groen staan centraal in dit prachtige plekje dat een waar walhalla is voor duikliefhebbers!

Duiken bij Coraya Divers Brayka Bay
Ultra All Inclusive en voorzien van alle gemakken
Privé strand met eigen rif
Het Marina Lodge Coral Bay Resort is een leuk en luxe 4**** duikresort in het levendige Port Ghalib! Met meerdere zwembaden, 100% All Inclusive en veel faciliteiten een goed hotel voor je vakantie!

All Inclusive verzorging
Uitzicht over de marina vanuit het zwembad
Veel duikvoorzieningen in de buurt
Het luxe Adult Only Bel Air Azur Resort ligt aan de rode zee en is van alle gemakken voorzien!

Adult only ( 18+)
Lekker luxe & All Inclusive
Prachtig huisrif
Het Long Beach Resort in Hurghada is een uitgebreid resort met veel faciliteiten waaronder meerdere mooie zwembaden, een health club, sprookjesachtige verlichting en prachtige tuinen!

Luxe 4**** resort met verschillende zwembaden
100% Ultra All Inclusive
Geweldig voor families met kinderen!
Het Movenpick Resort in El Quseir is een mooi 5***** resort met meerdere zwembaden, een eigen privé strand + rif en veel faciliteiten voor de kids. All Inclusive is mogelijk!

5****** luxe in gezellig en relaxt El Quseir
Meerdere zwembaden inclusief kinderdeel
Privé strand met rif & duikmogelijkheden
Een perfecte keus voor een snorkelvakantie in een prachtige omgeving!

Gelegen aan het 2 km lange huisrif
Groot restaurant & 4 verschillende café's
Uitgebreide entertainment faciliteiten