Gezond op reis naar Egypte | Vaccinaties

Gezond op reis naar Egypte | Vaccinaties

Gezond op reis naar Egypte

Lees hier meer Egypte informatie.

Behalve gezond op reis gaan, wil je tijdens uw vakantie natuurlijk ook gezond blijven. Overmatig zonnen, het eten en drinken van verkeerd en/of bedrorven voedsel en gebrekkige hygiëne zijn grote bedreigingen voor je vakantieplezier. Bereid je dus goed voor, doe verstandig en zorg dat je fit, veilig en gezond blijft op reis.

Intentingen voor Egypte

Voor je reis of vakantie naar Egypte is een inenting in principe niet verplicht, maar sommige vaccinaties worden wel aanbevolen. Onder andere inentingen tegen DTP, Hepatitis A en Bilharzia.

 • Hepatitis A: Hepatitis A is een zeer besmettelijke ziekte die in tropische landen als kinderziekte voorkomt. Het virus dat Hepatitis A veroorzaakt wordt door voedsel overgebracht en komt vaak voor in schaaldieren en ongekookte groenten. De vaccinatie biedt een vrijwel volledige bescherming.
 • DTP: De afkorting DFT staat voor difterie, tetanus en polio. Zij die na 1950 zijn geboren hebben in de meeste gevallen als kind de vaccinaties gekregen. In het algemeen kan dan worden volstaan met één zogenaamde boosterinjectie. Ouderen die niet zijn gevaccineerd of waarvan dit niet duidelijk is dienen een volledige vaccinatie van 3 injecties te ondergaan. Wil je hierover de laatste informatie, informeer dan bij je plaatselijke GGD. Doe dit zeker 6 weken voor je reis.
 • Bilharzia: Bilharzia, oftewel schistosomiasis is een infectieziekte die in verschillende landen buiten Europa voorkomt. Je kunt de infectie oplopen als je in aanraking komt met water waarin larven van de schistosoma-parasiet leven. Bilharzia kan de darmen en de blaas aantasten. Een vaccin is er niet. Wel kun je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen om infectie te voorkomen.

Overige infectieziekten die voorkomen in Egypte

 • Buiktyfus: Vaccinatie is aanbevolen bij een verblijfsperiode van drie maanden of langer.
 • Gele Koorts: Indien je uit een endemisch gele koorts gebied komt, is vaccinatie tegen gele koorts verplicht voor Egypte.
 • Hepatitis B: Vaccinatie aanbevolen voor reizigers met een verhoogd risico. In ieder geval aanbevolen bij een verblijf van drie maanden of meer.

Bescherming tegen de zon

Aangekomen in Egypte zul je worden verwelkomd door een zon die je misschien niet gewend bent. Vooral in de zomermaanden en in het bijzonder tijdens excursies zul je jezelf goed moeten beschermen tegen de warme zonnestralen. Je zult de gebruikelijke maatregelen moeten treffen zoals  insmeren met een hoge factor (tenminste 15), het dragen van een zonnebril en een hoed en het opzoeken van schaduwrijke plekken.

Vermijd direct zonlicht tussen 11.00 uur ‘s morgens en 14.00 uur ‘s middags. Ook goed om te weten is dat er in Egypte een sterke verdamping is. Dat zorgt ervoor dat je vaak niet in de gaten hebt hoeveel vocht je verliest. Zorg dat je tijdens een (lange) busreis, wandeltocht of een ritje op de rug van een kameel nooit zonder drinken komt te zitten. Neem dus altijd een grote fles mineraalwater mee. Neem bij maaltijden wat meer zout dan gebruikelijk.

Gebruik een goede muggenwerende crème op onbedekte lichaamsdelen. Gebruik een muskietennet en gebruik airconditioning of een ventilator, indien aanwezig.

Voedsel en eten

Genietend van je vakantie in Egypte heb je natuurlijk geen zin in de ‘vloek van de farao’, oftewel een voedselvergiftiging. Je kunt dit oplopen door het eten van besmet voedsel of water. Als je over de gezellige bazaars van Egypte loopt, wordt je omringd door de lekkerste geuren van verschillende specialiteiten.

Maar probeer de eerste dagen van je verblijf de verleiding te weerstaan en geef je maag en darmen even de tijd om aan het (‘vreemde’) voedsel te wennen. Voor eet- en drinkgewoonten in verre landen als Egypte hadden de zeevarende Engelsen een wijs spreekwoord: “cook it, boil it, peel it or forget it!”.

Eet in het begin nog geen zeevruchten en rauw voedsel, tenzij je zeker weet dat je maag het aan kan. Het is beter is om alleen fruit of groente te eten dat je zelf hebt gewassen met bronwater. Het eten goed koken of bakken maakt de kans op een voedselvergiftiging ook kleiner. Verandering van klimaat kan ook een oorzaak voor de ontregeling van de darmen.

Kent de vloek van de farao geen genade? Probeer dan Lomotil of Imodium. Deze zijn beide te verkrijgen in de apotheek waar ze je hoogstwaarschijnlijk in het Engels te woord kunnen staan.

Kun je het kraanwater in Egypte drinken?

De kwaliteit van het leidingwater in Egypte is vaak slecht. Kraanwater drinken is daarom niet verstandig. Drink daarom altijd gebotteld water. Flessen bronwater zijn overal verkrijgbaar.Gebruik voor tanden poetsen ook gebotteld water. Kook leidingwater tenminste 5 minuten. Ongekookte melk is ook niet aan te raden.

Een andere tip: neem geen ijsklontjes in je drankjes. Deze zijn waarschijnlijk gemaakt van leidingwater gemaakt en kunnen zo slechte bacterieën bevatten.

Medicijnen

Neem van huis in ieder geval uw nodige medicijnen mee. In Egypte zul je vriendelijk worden geholpen wanneer je een apotheek binnenwandelt. Het kan zijn dat je in sommige gevallen voor bepaalde delen in Egypte wel een prik/intenting nodig heeft.

Niet erg schadelijk, maar wel heel vervelend kan de khamsin-wind zijn. Deze woestijnwind kan erg irriterend zijn voor mensen die contactlenzen dragen. Andere aanraders om voor de zekerheid mee te nemen naar Egypte zijn:

 • Pleisters
 • Verbandmateriaal
 • Jodium/sterilon
 • Zonnebrandolie of -crème
 • Lippenbalsem
 • Splinterpincet/schaartje
 • Paracetamol
 • Middelen tegen uitdroging (O.R.S.), reisziekte, diarree of verstopping.

Als je regelmatig medicijnen gebruikt, vraag dan aan je arts of apotheker om een zogenaamd geneesmiddelenpaspoort. Dat is een lijst waarop de merknamen van je medicijnen en de samenstelling van de producten worden genoteerd. Het geneesmiddelenpaspoort is handig om de douane ervan te overtuigen, dat de medicijnen in je bagage voor eigen gebruik meeneemt en geen drugs zijn.

Ook kan het paspoort van nut zijn als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft. Om al je medische gegevens bij de hand te hebben bestaat er nu een persoonlijk medisch dossier op internet. Op deze manier heb je altijd en overal je medische gegevens bij de hand. Zo heb je een veilig gevoel bij een bezoek aan een onbekende dokter of specialist. Het medisch dossier is ideaal om mee op reis te nemen.

Tijdens het vliegen

Als je last van vliegangst hebt hebben wij hier dé manier om er vanaf te komen. Stichting Valk helpt mensen met vliegangst en boekt uitstekende resultaten, maar liefst 98% leert zijn of haar vliegangst te hanteren.

Lees u voor meer informatie de website van Stichting Valk, en kijk of ook u van uw vliegangst af kan komen.

Oorpijn

Naast vliegangst kan de luchtdruk u ook parten spelen. Oorpijn en hoofdpijn zijn vaak het gevolg. Speciaal hiervoor zijn de drukregulerende en geluidsreducerende EarPlanes ontwikkeld. U reist comfortabel. De EarPlanes regelen de druk in uw oren. Hinderlijke achtergrondgeluiden worden verminderd, terwijl u verder toch alles kunt horen. Deze Earplugs zijn gemakkelijk te bestellen via Earplanes.nl.

Trombose

Ook trombose is één van de bijkomende verschijnselen van lange vluchten. Wanneer men langdurig niet of nauwelijks beweegt is bloedcirculatie in uw benen moeilijk. Hierdoor kunnen kleine bloedstolsels ontstaan die leiden tot trombose (afsluiting van de ader). Een herkenbaar probleem voor veel mensen is ook het ontstaan van dikke voeten en enkels tijdens lange reizen. Speciaal voor het tegen gaan van trombose en het voorkomen van dikke voeten en enkels tijdens uw vlucht zijn de Flight Support Socks ontworpen.

Bekijk en bestel ze op ANWB.nl.

Duiken

Het wordt sterk afgeraden om te vliegen 24 uur voor en na te hebben gedoken. Verder is het verplicht ter plaatse een gezondheidsverklaring in te vullen.