Vervoer en verkeer in Egypte

Vervoer en verkeer in Egypte

Vervoer & verkeer in Egypte

Lees hier meer Egypte informatie.

Voor schreeuwende automobilisten, toeterende busjes en verkeer dat kris kras door elkaar rijdt, moet je in de grotere steden van Egypte zijn. Cairo is de stad van de verkeerschaos. Verkeersregels zijn hier een onbekend fenomeen. Egyptenaren die tegen de drukte in rijden, loslopend vee en verkeersopstoppingen zijn aan de orde van de dag. Het vergelijken van een autoverzekering is door de Egyptenaren ook nog niet ontdekt. Velen rijden zonder verzekering of hebben geen idee waar ze mee bezig zijn. Meestal (bijna altijd) gaat ‘t overigens gewoon goed.

Ook in steden langs de Nijl zoals Luxor en Aswan heerst enige vorm van verkeerschaos. Let dus altijd goed op, wees waakzaam en kijk dubbel zo goed uit!

In de toeristische plaatsen zoals Sharm El Sheikh en Hurghada gaat het er stukken gemoedelijker aan toe. En in het mooie El Gouna is het grootste deel van het centrum zelfs helemaal autovrij!

Vervoer en verkeer in Egypte - Cairo
Cairo staat bekend om haar enorm drukke verkeer

Auto huren in Egypte

Het rijden in een stad als Cairo is niet aan te raden vanwege de drukte en de chaos. Maar daarbuiten is het redelijk goed te doen, vooral met een 4WD in de buurt van bekende toeristenoorden rond de Rode Zee. Al is het wijselijk niet na zonsondergang te rijden.

Je hebt een internationaal rijbewijs nodig dat je bij de ANWB kunt krijgen. Je kunt in Egypte terecht bij diverse, internationaal bekende autoverhuurbedrijven. Lees ter plaatse wel goed de voorwaarden door.

Eén daarvan is dat je minstens 25 jaar oud moet zijn om een auto te besturen. Er met een gehuurde auto op uit trekken in de woestijn is een geweldige uitdaging, maar is vanwege het aantal benzinestations en de hitte wel een risico.

Verkeer in Egypte

In Egypte wordt aan de rechterhelft van de weg gereden. Buiten steden en dorpen geldt een maximale snelheid van 90 km/u en op vierbaanssnelwegen mag je tot 100 km/u rijden. Er zijn verschillende controleposten die je kunnen vragen naar je indentiteitspapieren.

Veel Egyptenaren hebben geen goedkope autoverzekering waardoor ze soms zelfs niet eens WA verzekerd zijn. Dat is pech voor jou, want zelfs door schuld van een ander is er soms helemaal geen manier om schadeloos gesteld te worden. Iets om zeker goed in je achterhoofd te houden wanneer je zelfstandig de weg op gaat in Egypte.

Sterk af te raden is liften door Egypte, en zeker als vrouw. Het lijkt een waar avontuur door je gratis te laten vervoeren door het mooie Egyptische landschap maar het is een vrijwel onbekend verschijnsel in Egypte. Liften kan daardoor gevaarlijk zijn, vooral als vrouw. Een bestuurder kan namelijk andere intenties hebben dan jij!

Bussen in Egypte

In Egypte is een zeer uitgebreid lijnennet van bussen te vinden voor lange afstanden of een korte trip door de stad. De bus is een stuk comfortabeler dan de trein. De busnummers zijn in het Arabisch, dus enige voorbereiding en vertaling is aan te raden. In Egypte zijn een aantal grote busbedrijven. Voor de lange afstanden richt elk bedrijf zich op een bepaald gebied.

Zo zijn er busmaatschappijen die rijden tussen de Nijlvallei, de oases in de Westelijke Woestijn en de kust langs de Rode Zee. Een andere rijdt alleen in de Sinai en er is er een busmaatschappij die rijdt langs de Middellandse Zeekust tussen Alexandrie en Mersa Matroeh.

Genieten van meer luxe tijdens je busreis? Koop dan een kaartje bij de ‘Arab Union Transport Company’ en je kunt tijdens uw reis naar Cairo, Alexandrië, Luxor of Aswan een hapje eten, een film kijken of een bezoek aan het toilet brengen. De aanwezigheid van airconditioning in deze bussen is op een warme dag (en dat is het grotendeels van het jaar) ook geen overbodige luxe.

Treinen in Egypte

Voor korte afstanden is de trein in Egypte een traag middel om te verplaatsen. Bovendien is het spoornetwerk op veel plekken slecht te noemen. Alleen tussen de grote steden rijden goede treinen. Voor lange (toeristische) reizen, bijvoorbeeld tussen Cairo en Aswan, rijden nachttreinen die comfortabel zijn.

Vervoer en verkeer in Egypte - Taxi
De tuktuk is een leuke manier om te verplaatsen.

Taxi en metro

Hoeft je niet al te ver te reizen is de taxi een goede manier om te verplaatsen. In de meeste steden bevinden zich erg veel taxi’s, vaak met een eigen kleur. Zo Cairo kent zwart-witte taxi’s en Alexandrië zwart-oranje. Wil je een taxi aanhouden, dan steek je je hand uit en roept je waar u heen wilt. Schrik niet wanneer er al een passagier in de taxi zit, want de ritjes worden vaak gedeeld. In de taxi is er geen meter die nauwkeurig vertelt hoeveel je moet betalen.

Spreek van te voren een prijs af met de chauffeur en laat je helpen (door iemand van uw hotel bijvoorbeeld) als u met je woordje Engels niet verder komt. De meeste Egyptenaren spreken alleen Arabisch. Zorg ook voor gepast geld, dat wordt gewaardeerd!

In de hoofdstad Cairo ligt een uitgebreid metro-netwerk a la Parijs dus dat is een erg geschikt vervoersmiddel voor in de stad. Het verkeer in Cairo is bovengronds erg druk, maar onder de grond goed te doen. Het metronetwerk in Cairo is snel en in vergelijking met veel andere grote steden, schoon. Ben je op zoek naar deze ondergrondse verbinding? Zoek dan naar de rode letter ‘M’.

Varen in Egypte

Egypte is het land bij uitstek om per boot te verkennen. Bij veel reizen naar Egypte zit een cruise over de beroemde Nijl inbegrepen. Dit is één van de beste manieren om van Egypte te genieten en is vaak van alle luxe voorzien. Wil je zelfstandiger met de boot over de Nijl? Dat kan per felucca: een Egyptische zeilboot.

Er zijn tochten voor ieder budget, met en zonder overnachting en met of zonder eten en drinken. Er is vaak een minimum van zes en vaak een maximum van acht personen. Deze tochten zijn in de bekende toeristische trekpleisters te boeken.

Vliegen

Wilt u zich snel verplaatsen en tegelijkertijd Egypte van bovenaf bewonderen (De Nijlvallei en het gebergte in de Sinai is prachtig vanuit de lucht), boek dan een binnenlandse vlucht. Er wordt gevlogen op Cairo, Luxor, Alexandrie, Aswan, Abu Simbel, Hurghada en Mera Matroeh. Een vliegticket wordt vaak verkocht in combinatie met een excursie. Zo kunt u voor een prijs per vliegtuig naar Abu Simbel vliegen en vervolgens per bus naar de bekende tempels van Ramses II.