Bevolking

Bevolking

Bevolking

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van achtergrondartikelen over Egypte

Egypte is een land met op dit moment ruim 90.000.000 inwoners. Het land is verdeeld in 26 gouvernementen en bestaat uit vele verschillende etnische groepen. Het grootste deel van de Egyptenaren woont langs de Nijl of in de vruchtbare Nijldelta. Een kleiner deel van de bevolking woont langs de noordelijke kust.

De Egyptische bevolking is vrij homogeen en is het resultaat van een eeuwenlange vermenging van Afrikaanse volken en invloeden vanuit het Arabisch schiereiland. In de stedelijke gebieden zijn sporen van ‘indringers’ uit het verleden en huidige immigranten zoals Perzen, Romeinen, Grieken en Turken sterker zichtbaar. Dit zie je terug aan het grotere percentage van mensen met blond en rood haar en blauwe ogen wat in de rest van Egypte veel minder voorkomt.

Etnische groepen in Egypte

De Nijlvallei tussen hoofdstad Cairo en grofweg Aswan is waar de ‘Sa’ïdï’, de ‘Opper Egyptenaren” wonen. De Sa’ïdï’s zijn cultureel gezien wat conservatiever dan de rest van het land maar verschillen etnisch gezien niet veel van andere Egyptenaren. In het extreme zuiden van het land, ten zuiden van de Aswandam wonen de ‘Nubiërs’ die etnisch én cultureel veel verschillen van de rest van de Egyptenaren.

In de uitgestrekte woestijnen van Egypte wonen daarnaast verschillende groepen die we, volgens de wetenschap, identificeren als (semi) nomadische en sedentarische groepen met duidelijke ethnische karakters. Deze groepen stammen vaak af van een voorouder die als immigrant vanuit Arabië kwam. Deze groep staat internationaal bekend als ‘Bedouïnen‘.

Bedouïnen

Bedouïnen leven traditioneel gezien vooral op het Sinaï Schiereiland. Binnen de grenzen van eigen reservaten mogen ze hun eigen tradities en gebruiken blijven uitvoeren. Het volk leeft van oorsprong nomadisch en trekt rond. Tegenwoordig wonen verschillende groepen in vaste woningen maar er zijn ook groepen die nog steeds rondtrekken.

In het verleden waren het de Bedouïnen die handelskaravanen overvielen, tol hieven in de woestijn en zich daarnaast voornamelijk bezighielden met het houden van vee. De sterk toegenomen controle van staten over hun minder herbergzame gebieden (traditioneel gezien het domein van de stammen van de Bedouïnen) heeft ervoor gezorgd dat steeds meer stammen en clans zijn gestopt met rondtrekken.

De samenleving van de Bedouïnen is sterk tribaal en patriarchaal en wordt in de regel gevormd door grote, uitgebreide families met vele zijtakken. Het hoofd van de machtigste familie en dus de stam heet een Sheikh en wordt ondersteund door een groep van oudsten die vooral een adviserende functie hebben.

Nubiërs

De Nubiërs wonen in het uiterste zuiden van Egypte en het noorden van Sudan. Het volk komt voort uit een zeer oude beschaving waarvan wordt gezegd dat het tot een van de oudsten uit de geschiedenis behoord. De Nubiërs spreken een eigen taal; het Nubisch. Tegenwoordig zijn de Nubiërs nog steeds vooral in het zuiden van het land te vinden en praktiseren ze vooral de Islam.

Sa’ïdï’s

Het grootste deel van de Sa’ïdï’s wonen in de Nijlvallij en in en rondom hoofdstad Cairo. Het is een vrij arme groep die vooral actief zijn in de bouw en diensten. Bijna alle Sa’ïdï’s zijn Islamitisch.