Eten & drinken

Eten & drinken

Eten & drinken in Egypte

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van achtergrondartikelen over Egypte

De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren! De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk typische Egyptische maaltijden zijn. In ieder geval geldt voor zowel het eten als de dranken: Bi-I-Hana wa-esj-Sjiffa, oftewel ‘met plezier en gezondheid’.

Hoewel de Egyptenaren gek zijn op het delen van hun lokale gebruiken waaronder hun gerechten hoef je je tijdens je vakantie in Egypte geen zorgen te maken over het gebrek aan bekende maaltijden. Vaak bieden de all inclusive resorts zowel lokale gerechten als de bekende westerse gerechten aan. Waarom een All Inclusive in Egypte een goed idee is lees je trouwens hier.

Lees meer over eten in Egypte in het artikel dat we hierover geschreven hebben.

Lees meer over drinken in Egypte in het artikel dat we hierover geschreven hebben.

Eten en drinken in Egypte
Een Arabisch kopje koffie of thee is onderdeel van de dagelijkse routine voor veel Egyptenaren

De Ramadan in Egypte

Elk jaar wordt door de meeste moslims meegedaan aan de heilige Ramadan. Tijdens de Ramadan wordt door moslims gevast en niet gegeten. De Ramadan is een moment van bezinning en samenkomen met de familie. Het vasten is een van de heilige pilaren van de Islam en ook in Egypte wordt door het grootste deel van de Islamitische bevolking meegedaan aan deze religieuze traditie.

De Ramadan duurt een hele maancyclus (iets korter dan 1 maand) en tijdens deze periode wordt tussen het moment van zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken. Het aantal dagelijkse maaltijden wordt teruggebracht naar drie of twee per dag. Direct na zonsondergang vindt de zogenaamde ‘Iftar‘ plaats waarbij het doorbreken van de vastendag centraal staat. Het tweede gerecht is de ‘Sohour‘ en deze wordt meestal zo lang mogelijk uitgesteld tot vlak voor zonsopgang. Tussen de eerste en de tweede maaltijd mogen Moslims zoveel eten en/of drinken als ze willen.

De Ramadan is in Egypte een echt volksfeest! Overdag zul je merken dat het allemaal wat rustiger gaat (zéker als er warme en hete dagen tussenzitten). Na zonsondergang komen steden en dorpen tot leven en zijn de winkels vaak tot erg laat open. Er is vaak veel versiering, er wordt gefeest, gedanst en plezier gemaakt en vooral erg veel gedeeld. Want ook delen met de minderbedeelden is onderdeel van de heilige maand en wordt door elke moslim gedaan.

Wanneer is de Ramadan in Egypte?

De Ramadan vindt plaats in de negende van de twaalf islamitische maanden maar loopt niet helemaal gelijk met de Gregoriaanse kalender (die we in het westen gebruiken). Dit zorgt ervoor dat de Ramadan elke jaar in een andere periode plaatsvind. De ramadan begint de komende jaren op de volgende data:

Jaar Begin Eind
2020 24 april 23 mei
2021 13 april 12 mei
2022 3 april 2 mei
2023 23 maart 21 april
2024 11 maart 9 april

Ramadan tijdens de vakantie?

Tijdens de Ramadan wordt door Islamitische Egyptenaren niet gegeten tussen zonsopgang en zonsondergang. Als je in een resort zit zul je weinig merken van het vasten en wordt in de regel het normale schema aangehouden. Je kunt in de toeristische plaatsen dus gerust en zonder problemen gaan eten in het resort en ook veel de op de toeristen gerichte restaurants zijn open en serveren eten en drinken.

Alcohol drinken en roken in het openbaar wordt tijdens de Ramadan niet gewaardeerd. Als je hier een beetje voorzichtig en discreet in bent dan geeft het in de regel weinig problemen of discussie.