De meest favoriete drankjes die in Egypte gedronken worden zijn Shai (Thee) en Ahwa (Koffie). Meestal worden beide drankjes zwart gedronken en is toevoegen van melk of suiker ‘not done’. Andere populaire dranken in Egypte zijn verse sappen; vaak zijn ze overal te krijgen en spotgoedkoop! De ideale vitamine-bom voor tijdens je reis.
Egyptenaren drinken in de regel geen alcohol vanwege hun religie al zijn er wel verschillende lokale biertjes te vinden en kun je in de wat duurdere restaurants, bars en clubs gewoon alcohol bestellen. Ook in de toeristische gebieden is alcohol ruim voorhanden. In het openbaar (op straat) drinken is een taboe en ook dronken zijn wordt niet gewaardeerd.
Thee drinken behoort tot de dagelijkse bezigheid van een Egyptenaar en het wordt als bijzonder of raar gezien als iemand dit gedurende de dag niet met enige regelmaat doet. De thee kan ‘vers’, met bladeren in het glas, geserveerd worden maar ook op de Engelse manier (met een theezakje of bol) is vrij gangbaar. De thee die in Egypte gedronken wordt is vaak al vrij zoet van zichzelf maar zoetekauwen kunnen altijd vragen om wat extra suiker.
Thee met melk wordt vooral in de winter gedronken, net als verse munt-thee die steeds vaker terugkomt in het straatbeeld.
Arabische koffie (Ahwa) bestel je in de traditionele koffiehuizen en is een dikke vorm die je ook zou kunnen herkennen als Turkse koffie. Het komt in kleine koppen en wordt al sippend gedronken. Afhankelijk van je voorkeuren kun je een hele zoete koffie bestellen maar natuurlijk mag je zelf bepalen hoeveel suiker je erin wil.
In hotels en toeristische gebieden wordt ook veel ‘gewone westerse koffie’ geschonken. Dit is vaak instankoffie en wordt eigenlijk altijd ‘nescafe’ genoemd. In Cairo zie je steeds meer Italiaanse hippe koffiebars opduiken waar een barista een verse koffie zal bereiden.
Alcohol drinken is in Egypte geen probleem en alcohol is overvloedig te krijgen in grote steden en toeristische plaatsen. De minimale leeftijd om te drinken in Egypte is 18 jaar al wordt er maar weinig toezicht op gehouden. Op straat drinken wordt niet gewaardeerd maar Als je een biertje wil bestellen kun je met het woord ‘Stella’ altijd krijgen wat je wil. Het staat in Egypte synoniem voor bier.
De Egyptische Stella is niet te vergelijken met z’n wereldberoemde Belgische naamgenoot. Het is een fris en licht biertje met een prettige dronk en is het populairste biertje in Egypte. Het is op de meeste plekken verkrijgbaar en kost in de supermarkt zo’n €0,80 voor een halve liter. Koud is ‘ie, net als het meeste bier, het aller lekkerste!
De afgelopen jaren is het aanbod van beschikbare wijnen in Egypte aan een behoorlijke opmars bezig. Er wordt dan ook steeds meer wijn in Egypte geproduceerd met uit Libanon geïmporteerde druiven. Onder andere in El Gouna vindt je een organische wijnmakerij.
In de hete zomermaanden worden de warme koffie’s en thee’s vaak ingeruild voor Karkadai, een fris en fruitig drankje dat wordt gemaakt van hibiscusbladeren. Het drankje wordt verschillende krachten toebedeeld waaronder het verlagen van de bloeddruk. In de winter wordt het drankje ook wel heet geserveerd. Ook vruchtensappen zijn populair in Egypte. Zo wordt bij veel straatkraampjes sap van mango, banaan, guave, sinaasappel, aardbei, framboos of een fusion van verschillende vruchten aangeboden.