In Egypte is eten een belangrijke sociale bezigheid. Families, vrienden, collega’s en stellen eten veel en vaak samen. De Egyptische keuken is enerzijds gevormd door de geografische ligging maar ook door de eeuwenlange vermenging van volken, de immigratie van mensen van buitenaf en tegenwoordig natuurlijk door de trends die vanuit andere plekken in de wereld zijn komen overwaaien.
De Egyptische keuken kent een groot aantal heerlijke gerechten en voor veel toeristen en bezoekers een eerste kennismaking en dus een bijzondere ervaring. In vrijwel elke plaats van betekenis zul je een restaurant treffen. Soms groot en professioneel maar ook regelmatig wat primitiever. Aan de liefde die in het eten gestopt wordt is in geen enkel geval een gebrek en de locals zullen je met plezier welkom heten in hun restaurants.
In de toeristische gebieden is de aanwezigheid van restaurants die meer westerse gerechten aanbieden groot. Van Starbucks tot McDonals en de bekende zaken als Dunkin Donuts, KFC en Burger King zijn in de grotere en meer toeristische plaatsen terug te vinden. Ook pizzaria’s, grillrestaurants, Indiaase, Chinese, Thaise en andere wereldkeukens vindt je terug in de toeristische plaatsen.
Ful Medammes
Ful is een zeer populair ontbijtgerecht en komt terug in vrijwel elk dieet van een Egyptenaar. Ful is gemaakt van Favabonen die in olie met zout gekookt worden. De bonen moeten minimaal een volle nacht ‘trekken’ op een lagere temperatuur voordat de schil van de favaboon makkelijk los te pellen is. Ful Medammes wordt meestal gegeten met ei, kaas en in een pita broodje.
In grote steden kun je ook Ful bij kraampjes op straat kopen. Je zult het dan in een zakje krijgen dat je direct kunt opeten. Tegenwoordig bestaan er ook kant en klare magnetron versies van de Ful Medammes. Deze zijn lang niet zo lekker als de verse die je op straat koopt.
Falafel
Falafel, ook bekend als Ta’meye, zijn een typisch Arabisch gerecht en is ook in Egypte een zeer populaire maaltijd. Falafel is gemaakt van kikkererwten maar de Egyptische variant wordt gemaakt met favabonen. Gemixt met een verse kruidenmix wordt dit unieke recept dagelijks door vele Egyptenaren gegeten.
Koshari
Koshari is een typisch Egyptisch gerecht dat veel op straat wordt gegeten. In elke plaats van betekenis zul je kraampjes langs de weg vinden waar dit simpele maar zeer smaakvolle gerecht voor lage prijzen wordt aangeboden. Het is een mix van rijst, macaroni, linzen, kikkererwten die worden getopt door uien, veel saus en meestal met een flinke lading knoflooksaus. Het is een interessante mix van ingrediënten maar verrassend smaakvol.
Shawarma
Shoarma, in het Midden-Oosten Shawarma genoemd, is zo’n bekend gerecht dat je die waarschijnlijk wel kent. Het is vlees dat van een grote rol wordt geschaafd en is kip, lam of kalfsvlees. Je eet ‘t in een wrap met verse garnering en knoflooksaus. In Egypte kun je de Shawarma ook eten met tahini. Het gerecht is vaak een snelle snack voor onderweg en in de regel overal te krijgen.
Mahsi
Voor de vegetariërs is Mahsi een goede keuze. Dit gerecht is namelijk een goede mix van Egyptische gevulde groenten waaronder zucchini, aubergine, paprika, tomaat en sla. De groenten worden vaak gevuld met een mix van rijst, kruiden (zoals peterselie, dille en koriander), tomatensaus en soms een beetje kaneel.
De nomadische Bedouïnen worden vaak gezien als de ‘oude’ inwoners van de woestijn en dit brengt een geheel eigen keuken met zich mee. De bedouïnen staan bekend om hun gastvrijheid en warmte en nodigen dan ook vaak gasten uit om bij ze te komen eten. Tijdens een zonvakantie is een populaire excursie dan ook om in een traditionele tent te eten. Hoewel dit vrij toeristische excursies zijn geeft het toch de mogelijkheid om kennis te maken met de lokale gerechten.
Veelgebruikte producten in traditionele gerechten zijn onder andere dadels, geiten en kamelenmelk, brood en het vet van de geiten. Een gerecht als kip, rijst en aardappels heb je vast al heel vaak gehad maar ongetwijfeld nog nooit ‘Bedouïn Style’. De kip en/of kofte wordt direct op de kolen gegrild en ook de rijst en aardappels worden op deze manier bereidt.
Het brood van de Bedouïnen is wereldberoemd! Een vers brood smaakt heerlijk, is zacht maar toch knapperig en smelt in je mond. Libbah is het bekendste brood en wordt gemaakt van donkere granen, water en zout. Het wordt begraven in een kuil in het zand waarna er hete kolen op geplaatst worden. Het wordt 1 keer omgedraaid waarna het klaar is om gegeten te worden. Een ander lekker brood is farrasheeh dat ook gemaakt wordt van donker graan. Het deeg wordt om een stuk metaal gevouwen en direct in het vuur gebakken. Het is heerlijk knapperig!
Een populair maar duur gerecht is Mandy; geitenvlees dat onder het zand wordt begraven om daar langzaam te garen onder de hete zon. Een aantal dagen later wordt het vlees weer omhooggehaald en kort op de kolen gebakken. Het wordt vaak met rijst en groenten gegeten.