Gewoonten & gebruiken

Gewoonten & gebruiken

Gewoonten & gebruiken in Egypte

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van achtergrondartikelen over Egypte

Het Islamistische Egypte is onder Moslims een vrij modern land. Vooral in de bekende badplaatsen zoals Sharm El Sheikh en Hurghada zijn ze over het algemeen aan westerse normen en waarden gewend. Echter, het is en blijft een Islamitisch land. Hoewel Egyptenaren erg gastvrij zijn tegenover ‘vreemden’, moet je je wel realiseren dat er culturele verschillen zijn.

Als je bijvoorbeeld een moskee wil bezoeken moeten je schouders en benen bedekt zijn. Of dat mannen elkaar openlijk kunnen kussen of knuffelen op straat, terwijl lichamelijk contact tussen een man en vrouw vaak niet gepast is in de buitenlucht en al helemaal niet in de buurt van een moskee.

Erg leuk is dat je zomaar kunt worden uitgenodigd om ‘shay‘ (thee) te komen drinken. Het wordt in zo’n geval erg op prijs gesteld als je een kleinigheidje meeneemt voor de gastheer of gastvrouw, zoals gebak of snoepjes. Het meenemen van een fles wijn lijkt onschuldig, maar wordt meestal niet gewaardeerd! Veel Egyptenaren drinken geen alcohol uit religieuze overwegingen.

Egyptenaren houden van een ontspannen ritme en proberen zoveel mogelijk stress te vermijden. Een veelgehoord antwoord is dan ook ‘Insha Allah’, oftewel: ‘als Allah het wil’. ‘Ik zal het morgen doen, als Allah het wil.’

Gewoonten en Gebruiken in Egypte

Baksjisj

In Egypte ben je een ‘chawaga‘ (buitenlander) en daarom wordt er ‘baksjisj‘ van u verwacht. Anders gezegd: er wordt van je als buitenlander verwacht dat je zo af en toe een aalmoes geeft. Je moet natuurlijk zelf weten of je hier gehoor aan geeft, maar het is vaak wel gebruikelijk. Behalve de ober of taxichauffeur kan de man die je net de weg heeft gewezen je ook vragend aankijken als je hem vriendelijk bedankt en vervolgens zonder iets te geven verder loopt.

Buitenlanders worden beschouwd als rijke mensen en dat zult je merken ook! In de toeristische badplaatsen langs de Rode Zee zul je minder snel iemand tegen komen die een baksjisj (een aalmoes) van je vraagt, maar in de grote steden zul je er zeker mee worden geconfronteerd. Gelukkig gebeurt dit zelden op een opdringerige manier, want de meeste Egyptenaren zijn erg aardig en vooral heel gastvrij. Aangezien veel Egyptenaren onder het minimum loon verdienen zijn de fooien van toeristen een serieuze inkomstenbron voor hen.

Fotograferen

Wanneer je door Egypte reist, mag een fototoestel natuurlijk niet ontbreken. Het land heeft een perfecte lichtval, waardoor je prachtige foto’s kunt maken. Bij de meeste musea en bezienswaardigheden dien je wel eerst een apart kaartje kopen voordat u een paar mooie plaatjes kunt schieten. In de graftombes is het verboden om te flitsen.

Zorg ook dat je niet zomaar iedereen fotografeert. Mensen kunnen het als een belediging opvatten als ze ongevraagd voor je lens verschijnen. Met een vriendelijk gebaar of een ‘baksjisj’ kom je vaak al een heel eind. Het fotograferen van alle objecten die belangrijk zijn voor de staatsveiligheid is verboden. Denk hierbij aan vliegvelden, regeringsgebouwen of ambassades.

Reizen als vrouw in Egypte

Houd er rekening met dat er in Egypte andere normen en waarden betreffende vrouwen gelden dan in westerse landen. Er is vaak een duidelijke scheiding tussen mannen en vrouwen. Je zult het misschien flauw vinden, maar in sommige cafés is het niet gepast om als vrouw te komen. Je zult niet snel een Egyptische vrouw zien roken of een wijntje nuttigen. Er zijn soms aparte ruimte’s voor vrouwen. Ook de wijze waarop men in het Egyptisch iemand groet verschilt per geslacht.

Een man en een vrouw die samen reizen, maar niet zijn getrouwd vinden Egyptenaren in veel gevallen ook vreemd. Alleen reizen als vrouw wordt niet aangeraden en voor de avonturiers met een laag budget: liften is helemaal een onbekend fenomeen in Egypte en zal dus anders worden geïnterpreteerd waardoor het wel een makkelijke, maar zeker geen veilige manier kan zijn om u te verplaatsen.

In de toeristische bestemmingen zijn de Egyptenaren gewend dat toeristen zich anders kleden dan de lokale vrouwelijke inwoners Egypte. Het is daarom niet noodzakelijk je volledig aan te passen aan de plaatselijke cultuur als je een zonvakantie of all inclusive vakantie doorbrengt aan de kust.

Egypte is (afhankelijk van de tijd en omgeving) een erg warm land dus kleedt u luchtig. Maar zorg ervoor dat je kleding niet te luchtig en vooral niet te bloot is. Er is ook wat betreft kleding een cultuurverschil met hier en in Egypte. In de modernere steden en badplaatsen langs de Rode Zee zijn de Egyptenaren meer gewend dus kun je je iets meer bloot permitteren.

Een rok over de knie en een 3/4-broek worden getolereerd, maar een kortere rok en hemdjes met spaghetti-bandjes kunnen als aanstootgevend worden gezien. Veel Egyptische mannen zien schaars geklede vrouwen als provocerend gedrag en kunnen je dan ook een vreemde blik geven; waarschijnlijk omdat ze denken dat je ze wil  verleiden. Topless zwemmen en zonnen raden we niet aan; het zal geen problemen opleveren maar wordt ervaren als belediging.