Nassermeer

Nassermeer

Nassermeer

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van highlights & bezienswaardigheden.

Wie het Nassermeer bezoekt, zal waarschijnlijk niet geloven dat dit meer door de mens is aangelegd. Het groen met blauwe water beslaat een oppervlakte van 5250 vierkante kilometer en is omringd door woestijnlandschappen. Het is een prachtig rustgevende omgeving. 

Het Nassermeer is het resultaat van de bouw van de Aswan Dam over de Nijl, die nodig was om de jaarlijkse overstromingen van deze rivier te controleren. De bouw van de dam tussen 1958 en 1970 leidde tot verschillende verplaatsingsprojecten omdat in het gebied 18 oude tempels lagen. Unesco heeft verschillende monumenten verschoven, waaronder de bekendste Abu Simbel. Nu kun je het archeologische complex op de westelijke oever van het meer bewonderen. Abu Simbel bestaat uit twee enorme stenen tempels, gebouwd door Ramses II in de 13e eeuw voor Christus. Een artistiek hoogtepunt door zijn schitterende reliëfs, decoraties en kleuren. 

Door de constante schommelingen van het waterpeil zijn er nauwelijks dorpjes aan de rand van het meer. Wel wordt het gebied bevolkt door enorme groepen trekvogels die hier hun rustplaats vinden. Er leven ook krokodillen en veel verschillende vissoorten. Naast rondvarende toeristen wordt het water vrijwel alleen bevolkt door kleine vissersbootjes. En hoewel misschien niet het eerste is waar je aan denkt in de woestijn, is het gebied een uitstekende plek voor de vissport. Vissers van over de hele wereld komen op de beroemde enorme vissen af.