Weer & Klimaat

Weer & Klimaat

Weer & Klimaat

Lees hier meer Egypte informatie.

Weersverwachting
Het zonnetje schijnt veelvuldig in Egypte! Vertrek je op korte termijn en ben je benieuwd welke temperaturen je kunt verwachten tijdens je vakantie in Egypte?
Klik hier voor de actueleweersverwachting van Egypte!

Wil je genieten van de Egyptische zon? Bekijk dan hier onze rondreizen en strandvakanties.

Temperaturen
Voor wie de hitte een beetje kan verdragen, is het in de zomer op veel plaatsen in Egypte goed te doen. Dit komt door de lage luchtvochtigheid die de gevoelstemperatuur anders maakt dan in een warme Nederlandse zomer.

De gemiddelde temperaturen in Egypte verschillen per regio: Aan de kusten wordt het zo’n 30 graden. Wanneer je in zuidelijker richting reist naar Luxor en Aswan, is een temperatuur van 40 graden een normaal gemiddelde in de zomermaanden juni, juli en augustus.

Typerend voor het Egyptische klimaat zijn de relatief grote verschillen tussen dag en nacht. Tegen de avond maakt de hitte plaats voor een aangenaam briesje en kan de temperatuur uiteindelijk met 20 graden dalen. Net iets ten zuiden van Aswan, helemaal ‘onderaan’ Egypte, beginnen de tropen met de daarbij horende subtropische temperaturen.

Voor ‘Zuid-Europese’ zomertemperaturen is een bezoek aan Alexandrië, aan de noordelijke kustlijn aan de Middellandse Zee een goede keuze. 
Deze moderne studentenstad kent zachte zomers en winters. Hier valt gemiddeld wel de meeste neerslag van heel Egypte. Cairo telt slechts 6 regendagen per jaar. In Alexandrië zal je, met gemiddeld zo’n 30 regendagen, vaker de paraplu moeten opsteken. In het zuiden van Egypte valt bijna helemaal nooit een druppel regen en ben je nagenoeg zonzeker.

In de lente kan de kamsheen over het land razen; dit is een warme wind die zandstormen veroorzaakt. Met windsnelheden van ver boven de 100 kilometer per uur heb je kans getuige te zijn van zo’n zandstorm. Kamsheen betekent ‘50’, omdat de wind 50 dagen lang in Egypte kan blijven hangen.

Klik hier voor informatie over de beste reistijd voor Egypte!

 

Gemiddelde temperaturen in Egypte
Maand Hurghada Sharm El Sheikh El Gouna Marsa Alam Luxor
Jan 18°C 22°C 21C 20°C 22°C
Feb 20°C 24°C 22°C 23°C 24°C
Mrt 25°C 28°C 27°C 29°C 31°C
Apr 28°C 30°C 30°C 31°C 35°C
Mei 32°C 34°C 34°C 36°C 38°C
Jun 35°C 36°C 37°C 39°C 40°C
Jul 35°C 37°C 37°C 40°C 40°C
Aug 35°C 37°C 37°C 40°C 40°C
Sep 33°C 34°C 35°C 37°C 38°C
Okt 32°C 31°C 31°C 31°C 35°C
Nov 26°C 27°C 27°C 28°C 30°C
Dec 23°C 24°C 24°C 24°C 28°C

 

 

Sirocco

Egypte kent een bijzonder weerverschijnsel: de Sirocco of op zijn Arabisch Khamsin. Een hete lente wind die door het hele land raast. De wind trekt vanuit de Sahara over de noordelijke kust van Afrika. Meestal bereikt deze wind Egypte rond april, maar er zijn uitzonderingen in maart en mei geweest. 

De wind bereikt hoge snelheden, van soms wel 150 kilometer per uur. De lucht veranderd in een rood/oranje kleur en bevat na verloop van tijd grote hoeveelheden zand en stof uit de woestijn. 

Neerslag

In Egypte valt in de meeste gebieden minder dan tachtig millimeter neerslag per jaar. De meeste regen valt langs de kust. Rond Alexandrië, valt ongeveer 200 millimeter neerslag per jaar, door de relatief hoge luchtvochtigheid. Hoe verder naar het zuiden hoe minder neerslag. Zo krijgt Caïro iets meer dan een centimeter neerslag per jaar.

De gebieden ten zuiden van Caïro, ontvangen slechts de sporen van de regen. Op sommige plekken valt er soms wel jaren geen regen en plotselinge stortregens kunnen dan tot overstromingen lijden. De Sinaï krijgt van alle woestijngebieden de meeste neerslag, bijna twaalf centimeter per jaar in het noorden. Deze woestijn is dan ook bezaaid met tal van bronnen en oases die de gebieden voor leefbaar maken.

Duiken

In Egypte kunt u het hele jaar duiken vanwege de hoge temperaturen, het zicht ligt ook het hele jaar rond de dertig meter. De ideale watertemperatuur heeft u in het voor- en najaar, 22 tot 25 graden, net iets koeler dan de buitentemperatuur. Het duiken in de zomer heeft ook zijn voordelen, want een boottochtje met 40 graden is natuurlijk zeer aangenaam. Van april tot eind oktober is een duikpak van drie tot vijf millimeter voldoende. De koudste duikmaand is december, maar ook dan heeft het water nog een temperatuur van twintig graden. Van november tot maart raden wij een duikpak van vijf tot zeven millimeter aan en vergeet niet een windjack en een muts voor na de duik. Hou er wel rekening mee dat u met een diepere duik in een koude onderstroom terecht kunt komen. De beste duikmaanden: april, mei, juni, september en oktober