Nijlcruise

Al in vervlogen tijden was het maken van een Nijlcruise een must do voor koppels. In alle luxe dreven deze, vaak rijke, Europeanen langs de bezienswaardigheden uit de Egyptische oudheid.

Tegenwoordig is het aanbod van Nijlcruises stukken groter en zijn de prijzen ook stukken lager. Het maken van een tocht van Luxor naar Aswan is dan ook een zeer populaire manier om Egypte te bekijken.

Ontdek het échte Egypte tijdens een Nijlcruise.

Langs de oevers van de Nijl zijn vele bezienswaardigheden vanuit de Egyptische oudheid te ontdekken zoals de tempel van Karnak in Luxor, de tempel van Horus in Edfu en de dam van Aswan.

Tijdens de Nijlcruise verblijf je op een van de prachtige schepen die de routes varen. Deze schepen zijn vaak voorzien van alle noodzakelijke luxe zodat de tocht over de Nijl een perfecte combinatie is van comfort en avontuur.

Nijlcruise en strandvakantie combineren.

Een Nijlcruise duurt tussen de 5 en de 7 dagen. In deze periode bezoek je dan de highlights langs de Nijl. De meeste reizigers combineren hun Nijlcruise daarnaast met een verblijf in een van de luxe resorts aan de Rode Zee.

Vanaf Luxor is het een paar uur rijden naar Marsa Alam, Port Ghalib en El Quseir. Het is dan ook gebruikelijk dat mensen nog een weekje all inclusive aan zee aan hun tocht langs de Nijl vastplakken.

Wat kun je verwachten tijdens een Nijlcruise?

Er zijn verschillende soorten schepen waarop je een cruise kunt maken. De schepen zoals je deze uit films kent; de traditionele raderboten, varen nog steeds en zijn perfect voor iedereen die een sweem van authenticiteit en romantiek zoekt.

Ook moderne cruiseschepen zijn op de Nijl te vinden, hetzij kleiner dan de oceaanschepen die kent uit de brochures.

De schepen waar je op verblijft tijdens je Nijlcruise zijn voorzien van alle faciliteiten die je in een hotel ook kunt verwachten. Sanitaire voorzieningen, airco, restaurants, bars en een zwembad om af te koelen zijn in de regel wel aanwezig.

Eten doe je meestal op basis van vol-pensioen wat betekent dat zowel het ontbijt, de lunch en het diner door het schip worden aangeboden. Ook drankjes zijn dan bij de prijs inbegrepen.

All Inclusive Nijlcruises zijn er ook al worden deze niet vaak aangeboden.

Soorten Nijlcruises

Tegenwoordig bepalen de duizenden Egyptische zeilbootjes, de feluccas, het beeld op de Nijl en zijn tegelijkertijd een toeristische trekpleister. Om de rivier vormt zich de Nijlvallei. Het zuidelijke gedeelte is met z’n mooie omgeving en het vriendelijke Nubische volk, het meest aantrekkelijk om doorheen te reizen.

Hier wordt de strook van vruchtbaar grond en sierlijke dadelpalmen smaller en komen de zandheuvels van de Westelijke Woestijn dichterbij. Per cruiseschip volg je de mooiste en meest uitgebreide route over de ‘levensader van Egypte’.

Via Luxor, langs Esna en Edfu, loopt de rivier uit in het Lake Nasser Meer.
Vroeger maakten toeristen al avontuurlijke tochten naar het zuidelijk gelegen Aswan met zogehete dahabiehs (grote zeilboten). De Nijl was ook een belangrijke handelsroute voor graanschepen.

Ook waren er overal papyrusboten actief. In deze boot gingen bewoners van de Nijlvallei, bewapend met een harpoen, op jacht naar vis en zelfs krokodillen! Ook werden vanuit de papyrusboot verschillende soorten vogels gevangen.

Nijlcruises per Felucca

De Nijl, die door de Oostelijke Woestijn en de Nijlvallei tot aan Caïro loopt, is een rivier die een prachtig landschap doorkruist en uniek is om doorheen te zeilen. Deze ‘levensader van Egypte’ is nu en in vroegere tijden niet alleen goed geweest voor het transport van goederen. Een tocht over de Nijl is een klassieke reis.

Vandaag de dag kun je op de rivier mooie zeiltochten maken in een felucca. Dit is een stijlvolle Egyptische boot met een langwerpig zeil die smal uitloopt in een langwerpige punt. Vooral tussen Luxor en Aswan vaar je door een indrukwekkende omgeving van oude ruïnen, tempels, sierlijke palmbomen en.. nog meer feluccas!

Wandel je langs de Nijl dan ontkom je niet aan de tientallen zeilboten die over de rivier glijden. Een felucca-tocht van een paar dagen is een avontuurlijke ervaring. Overdag voert een zuidelijke wind je mee door een mooi stukje Egypte en tegen de avond ga je aan wal om even te relaxen rond het kampvuur.

In een felucca gaan tussen de 2 en 12 personen. Veel kapiteins van de feluccas zijn Nubiërs en erg gastvrij. Je hebt kans dat ze je tijdens een tochtje over de Nijl uitnodigen om bij een stop thee te komen drinken in hun huis. Tijdens de Nijlcruises die je kunt boeken via bestemmingegypte.nl ga je soms ook een dag mee op een felucca!

Nijlcruise per cruiseschip

Reis over de Nijl in stijl! Het varen over deze langste rivier ter wereld kan namelijk ook in een luxe cruiseschip die je voorziet van goede slaapplaatsen, lekker eten en bovenal; een prachtig uitzicht vanaf het dek.

Tussen het water van Aswan en Luxor zijn maar liefst 250 van deze cruiseschepen actief. Vertrek je vanaf Luxor richting Aswan dan doe je er meestal een dag langer over dan andersom, omdat je dan tegen de Nijlstroom invaart.

De ‘Nijlboten’ zijn uitgerust met een restaurant, bar, ruime kamers en een zwembad op het dek. Varend over de Nijl worden er stops gemaakt bij verschillende tempels (zoals de tempel van Kom Ombo) je kunt ook gewoon lekker blijven liggen zonnen op het dek, genietend van een cocktail en het mooie uitzicht. Tegen een bergachtige achtergrond zul je een fantastische vakantie hebben met veel zon en een uitgestrekt klimaat.

Routes van Nijlcruises

Het bekendste stuk van de Nijl waar de meeste Nijlcruises varen is tussen Luxor en Aswan. Tussen deze plaatsen bevinden zich de meest interessante bezienswaardigheden van de Nijlcruise.

Denk hierbij aan een bezoek aan de bezienswaardigheden in Luxor, Aswan, Abu Simbel, Kom Ombo en Edfu. Daarnaast is een combinatie met Caïro ook mogelijk. Hier bezoekt u de piramides, het Egyptisch museum en de Sfinx. Tot slot is een combinatie met verblijf aan de Rode Zee de ultieme combinatie om te genieten van de zon, zee en onderwaterwereld.

Zijn fooien en excursies inbegrepen bij een Nijlcruise?

De excursies, entreegelden en gidsen tijdens de Nijlcruise zijn niet altijd inbegrepen in de prijs van de nijlcruise. Let op bij het maken van een boeking bij een van onze partners of transfers naar de tempels en bezienswaardigheden zijn inbegrepen.

Buiten de excursies van de Nijlcruise om is er altijd een reisleider ter plaatse die u afhaalt bij de luchthaven en die gedurende de reis voor u klaar staat om uw reis zo goed mogelijk te laten verlopen.

Het beste moment voor een Nijlcruise

Het weer in Egypte is het hele jaar heerlijk, met veel zon en aangename temperaturen. De wintermaanden en het voor- en najaar zijn de beste periodes om een Nijlcruise te maken. Nijlcruises worden door onze partners het hele jaar door aangeboden!

Ontdek de geschiedenis van Egypte tijdens een Nijlcruise en sluit je vakantie af tijdens een week ontspannen in een luxe All-Inclusive resort aan de Rode Zee!

De ideale combinatie van strand & cultuur
Nederlandstalige gidsen aan boord van de cruise
Abu Simbel optioneel bij te boeken
Nijlcruise Egypte - 8 dagen genieten! Breng o.a. een bezoek aan de Vallei der koningen, de tempels van Luxor & Karnak en bijvoorbeeld de Horus tempels.

Bezoek de Vallei der koningen
Ervaar Egypte op unieke wijze
Ook te combineren met een week vakantie aan de Rode Zee
Deze rondreis gaat langs alle belangrijke monumenten in een korte periode. Inclusief Cairo, cruise & uitgebreid excursiepakket.

Bezoek de pyramides in Caïro
Highlights: Piramides, Aswan, Tempel van Karnak, Tempel van Hatsjepsut
Ook te combineren met een week vakantie aan de Rode Zee