Veiligheid

Veiligheid

Reisadvies & veiligheid Egypte

Lees hier meer Egypte informatie.

Benieuwd naar alle informatie over de veiligheidssituatie in Egypte? Is er een negatief reisadvies voor Egypte? Kan ik als vrouw alleen Egypte bezoeken? Antwoord op deze en vele andere vragen delen we met je in dit artikel

In het algemeen kan gesteld worden dat de grootste delen van Egypte, die waar de toeristen naartoe gaan, volledig veilig zijn om te bezoeken. De status die het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken op dit moment aan Egypte geeft is dat men rekening moet houden met veiligheidsrisico’s. Dit is dezelfde status die het overgrote deel van de landen buiten Europa hebben gekregen.

Ook zijn er bepaalde plekken in Egypte waar een negatief reisadvies voor geldt. In de regel zijn dit echter geen plekken waar je als westerse toerist naartoe zou gaan.

Je kunt dus gerust een all inclusive vakantie of last minute reis naar een van de prachtige steden langs de warme zonnige Egyptische kust boeken. Of ga voor cultuur en boek een rondreis of nijlcruise en ontdek Egypte vanaf het water!

Algemeen reisadvies Egypte

Egypte is veilig om te bezoeken! De grote steden Cairo en Alexandrië, de Nijldelta, de Nijlvallei bijna de hele kuststrook aan de Rode Zee zijn veilig om te bezoeken. Hier hoef je als toerist geen voorzorgsmaatregelen te treffen en ook je reisverzekering dekt je in geval van problemen. Ook de kustplaatsen in de Sinaï woestijn zijn veilig om te bezoeken voor rondreizen en vakanties. Zoals op meer plekken in de wereld is het echter ook voor bezoekers aan Egypte belangrijk bepaalde zaken in acht te nemen. Geen enkele bestemming is immers 100% veilig!

Regelmatig vinden in grote Egyptische steden demonstraties plaats. Je wordt geadviseerd om deze te vermijden of direct te verlaten mocht je in een van deze demonstraties terechtkomen.

In Egypte is sprake van criminaliteit, vaak van het niveau “kruimeldief” dat wordt veroorzaakt door de verslechterde economische situatie in het land. Denk hierbij aan babbeltrucs en zakkenrollers. Het verhogen van prijzen voor westerlingen is een vrij algemeen gebruik in Egypte; ding dus zéker wat van de prijs af als je het gevoel hebt dat je teveel moet betalen.

Draag verder geen opzichtige dure sierraden, horloges en neem niet te veel cash geld mee. Hoewel berovingen zeer zeldzaam zijn is algemene voorzichtigheid en enige achterdocht op reis altijd goede bagage.

Reisadvies Sinaï Woestijn

De Sinaï, het schiereiland in het noorden van Egypte, is grotendeels veilig bevonden door de Egyptische overheid en het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken. Hieronder vallen onder andere badplaatsen Taba, Nuweiba, Dahab en Sharm el Sheikh. Voor de hele (toeristische) kuststrook van de Sinaï Woestijn geldt dan ook een verhoogd veiligheidsrisico (de gele kleur) die je waarschuwt om waakzaam te zijn. Er is echter geen negatief reisadvies voor vakanties naar Sharm el Sheikh en andere badplaatsen in de Sinaï. 

Het “binnenland” van de Sinaï Woestijn kent een ander reisadvies: hier worden reizen afgeraden. In de regel bezoeken toeristen dit deel van Egypte niet dus dit heeft geen impact op een aankomende vakantie naar de kust. Het Klooster van St. Catherine is veilig te bezoeken en valt binnen hetzelfde reisadvies als de andere plaatsen langs de kust.

Veilige bestemmingen in de Sinaï Woestijn:

Reisadvies Rode Zee

De streek aan de Rode Zee is eigenlijk altijd een veilige bestemming geweest in de afgelopen decennia. Ook tijdens politieke instabiliteiten van 2013 is het in de steden langs de kust eigenlijk altijd rustig gebleven. Mede dankzij het besef van het belang van de toerisme industrie en strenge veiligheidsmaatregelen van de overheid is een vakantie naar dit deel van het land dan ook relatief veilig.

Het enige onveilige deel van de kuststrook aan de Rode Zee is het zuidelijkste deel bij de grens met Sudan. Er geldt een negatief reisadvies voor de streek ten zuiden van Bir Shalaten. 

Veilige bestemmingen aan de Rode Zee:

Reisadvies Nijl en Nijlvallei

De Nijl doorkruist Egypte en is qua veiligheidssituatie ook ongeveer de lijn tussen geen en een negatief reisadvies. Vanaf het zuiden tot aan de Nijldelta is er aan de oevers van deze rivier en de omringende vallei dan ook geen negatief reisadvies. Voor reizigers die richting het westen willen trekken, richting de Westelijke Sahara geldt een sterk afgeraden reisadvies. 

Voor de bekende toeristische plaatsen aan de Nijl geldt geen negatief reisadvies en voldoet enige waakzaamheid en voorzichtigheid. Je kunt dus zonder al te veel zorgen een Nijlcruise maken en een bezoek brengen aan de vele Egyptische culturele schatten die langs de Nijl te vinden zijn!

Veilige bestemmingen aan de Nijl en in de Nijlvallei:

Algemene veiligheidsinformatie Egypte

Na de novemberrevolutie van 2011 en de, korte, periode van de moslimbroederschap zijn de bezoekersaantallen naar Egypte ingestort. Het ministerie van buitenlandse zaken gaf in 2012 een veiligheidswaarschuwing af en vele rondreizen en vakanties werden geschrapt. Gelukkig is het tegenwoordig al voor langere tijd rustig in Egypte en is de stabiliteit hersteld. Het is voor toeristen weer veilig om op vakantie te gaan naar Egypte en te genieten van het heerlijke weer, de prachtige resorts, de culturele schatten en natuurlijk om te genieten van de vriendelijke en gastvrije bevolking.

Helaas wordt je zo nu en dan opgeschrikt door vervelend nieuws over aanslagen en of aanvallen. Hoewel de Egyptische overheid alles op alles zet om dit soort nare tragedies te voorkomen is 100% voorkomen onmogelijk. Net zoals dat overigens onmogelijk is in grote steden als Parijs of Londen. Het aantal incidenten is de afgelopen jaren gelukkig sterk gedaald en in alle gevallen waren niet buitenlanders maar de lokale bevolking het doelwit. 

Overal in het land zijn checkpoints langs de weg te vinden waar soldaten controles uitvoeren. Zie deze checkpoints vooral niet als een gebrek aan controle of veiligheid: in tegendeel: dankzij deze checkpoints is de Egyptische overheid in staat om eventuele kwaadwillenden snel te spotten én snel uit te schakelen. Ook op drukke plekken en bij toeristische trekpleisters zul je controleposten tegenkomen. Is Egypte veilig? Ja! Bij toeristische trekpleisters zal je niets overkomen en dankzij de aanwezigheid van veiligheidsambtenaren zijn dit de veiligste plekken van het land.