Flora in Egypte

Flora in Egypte

Flora in Egypte

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van achtergrondartikelen over Egypte

Ondanks een groot gebrek aan regen is de vegetatie in Egypte behoorlijk veelzijdig en gevarieërd. In het grootste deel van de barre Westelijke Woestijn is niet tot nauwelijks iets van plantenleven terug te vinden maar als er een waterbron aanwezig is dan kan het zomaar voorkomen dat er ineens een groene plek midden in de woestijn verschijnt. Rondom waterbronnen en of oases zul je veel grassen, lage bomen, cacti en palmbomen vinden.

De Oostelijke Woestijn ontvangt wat meer regenwater en is dus ook iets groener dan het westen. Vegetatie die hier terug te vinden is zijn onder andere Akaciäbomen, tamarisk en markh (een kleine, wat rare, boom). Ook veel bosjes en struiken komen terug in de oostelijke woestijn. Nóg meer groen kom je tegen in de beroemde wadi’s in de bergen langs de Rode Zee en op het Sinaï Schiereiland.

De invloed van de Nijl

Dankzij de enorme zoetwaterstroom van de Nijl en de al duizenden jaren aanwezige irrigatiekanalen is de regio rondom de Nijl een zeer vruchtbare en groene plek vol verschillende soorten plantenleven. Je vindt er meer dan 100 verschillende soorten grassen waaronder bamboe en esparto. Papyrus, bekend van de ‘oude verhalen’ is helaas niet meer natuurlijk aanwezig in Egypte.

Palmbomen in Egypte

De nationale plant van zo’n beetje elke woestijn is natuurlijk de palmboom. Het is een boom die uitstekend groeit in een droge en dorre omgeving en heeft soms wortels die wel 7 meter diep de grond in gaan om zoveel mogelijk druppels water op te zuigen. De palmbomen die je in Egypte tegenkomt kunnen wel 20 meter hoog worden. De meeste bomen staan niet alleen maar groeien in een groepje waarin zowel mannelijke als vrouwelijke bomen te vinden zijn.

Na jaren van observeren hebben de Bedouïnen ontdekt dat palmbomen succesvol te kweken zijn door het zaad van de mannelijke boom op de bladeren van de vrouwelijke boom te leggen. Dit proces is in de afgelopen honderden jaren steeds verder ontwikkeld waardoor het kweken van palmbomen nu zelfs een industrie geworden is.

Behalve dat ze er mooi uitzien, hebben palmbomen ook een prima rol in de voedselvoorziening. Een bekend gerecht in het Midden Oosten is de dadel en deze groeit aan de dadelpalm. Deze boom kom je vooral tegen langs de Nijl en in de Nijldelta. Ook in oases die overal in de woestijnen te vinden zijn, staat de palmboom. Hij heeft relatief weinig water nodig maar levert veel voedingswaarde op; niet gek dus dat dadels zijn uitgegroeid tot dé maaltijd van de woestijn.

Samwa

Sinds het begin van de mensheid worden planten gebruikt voor medische doeleinden. Ook de oude Egyptenaren vonden planten die ze in het dagelijks leven konden gebruiken. In de tegenwoordige tijd wordt de Samwa plant bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt. Samwa is een struik met een bleke bloem en gelige, groene bladeren. De plant ruikt erg bitter en heeft een herkenbare geur en wordt zo’n 30 cm breed.

De bladeren en stelen van de Samwa plant worden in de zon gedroogd en daarna verpulverd waarna het een kruid wordt. Deze kruiden worden, vooral in de Sinaï Woestijn, door Bedouïnen gebruikt voor diabetes, buikpijn, reuma, uitslag en andere ongemakken.