Fauna in Egypte

Fauna in Egypte

Fauna in Egypte

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van achtergrondartikelen over Egypte

Dieren op het vaste land

Honderden jaren geleden had Egypte nog een spectaculair ‘wildlife’ met olifanten, giraffen en leeuwen. Vandaag de dag tref je deze grote zoogdieren niet meer aan wanneer je door de woestijn dwaalt. Je hebt kans om een kudde gazellen tegen te komen, maar ook een ontmoeting met een cheeta, jakhals, woestijnvos of een wezel is niet uitgesloten. Het dier wat je bijna in elk deel van het land tegen kan komen, zowel in het warme woestijnzand als in de drukke stad, is de kameel.

De kameel

Als je denkt aan een dier in Egypte, is je eerste associatie waarschijnlijk een kameel of dromedaris. En terecht, want dit hoefdier zorgt al eeuwenlang voor het vervoer van goederen en personen en levert tegelijkertijd wol, melk en vlees. De kameel wordt ook wel het ‘schip van de woestijn’ genoemd, vanwege z’n schommelende loopje. Hun hele lichaam is ingesteld op de omstandigheden in de warme woestijn. De bult op de rug bevat vetreserves waardoor ze vaak dagen zonder eten kunnen. Kamelen zweten niet en kunnen zo tegen hoge temperaturen en weinig water.

Woestijndieren

In de woestijngebieden van Egypte zijn er ook van die dieren die je misschien liever alleen op televisie ziet of in de dierentuin bekijkt. Schorpioenen en giftige slangen, zoals cobra’s en zandadders, ritselen en schuiven over het zand van de Westelijke Woestijn. Tijdens een kamelentocht of jeepsafari zul je gelukkig weinig last van deze diertjes hebben, maar het is altijd goed om te weten dat ze er wel degelijk zijn. Vaar je tijdens een Nijlcruise over het Lake Nassermeer (tussen Aswan en Abu Simbel), dan heb je kans om een krokodil te spotten. Op de Nijl is dit reptiel uitgestorven.

Woestijnvos

De woestijnvos heet ook wel Fennec en is een zeer veel voorkomend dier in Egypte. Je kunt ze eigenlijk overal vinden maar ze leven vooral in de woestijn waar ze zich goed hebben aangepast aan het barre, dorre en droge klimaat. Het zijn kleine vossen (de kleinste soort die er is) waardoor ze hun vocht goed en lang vasthouden. Ze jagen vooral ‘s nachts en dankzij de goede ogen zijn het uitstekende jagers. In Egypte worden ze soms als huisdier gehouden; eenmaal tam zijn het best leuke diertjes.

Woestijnlynx

De woestijnlynx is een van de grootste wilde soorten katten die je in Egypte kunt tegenkomen. Ze leven, net als de fennec, vooral in de woestijn maar houden zich ook op langs de Nijl. Ze jagen op vogels en zijn sneller dan de meeste mensen denken.

Woestijndieren in de Sinaï

De Sinaï woestijn is een van de plekken in Egypte waar men een grote biodiversiteit tegenkomt. Behalve veel vogels en natuurlijk het prachtige onderwaterleven, zijn er ook een aantal bijzondere, soms zelfs bijna uitgestorven, dieren te vinden in dit deel van Egypte.

Arabische Luipaard

In het binnenland van Egypte is het Arabische Luipaard al uitgestorven maar op de Sinaï zijn nog een aantal van dit prachtige dier te vinden. Het heeft als status ‘critically endangered’ en wordt dus met uitsterven bedreigd. Ze worden nog maar zeer zelden gespot en de angst bestaat dat deze mooie roofdieren binnen tien jaar zijn uitgestorven.

Nubische Ibex

De Ibex is een prachtig dier met een enorme hoorn en voelt zich volledig thuis in de rotsachtige en droge bergen van de Sinaï. In het voorjaar vechten de mannetjes om de vrouwen te imponeren om zo het paringsproces aan te gaan. Het is het favoriete stukje vlees van de Bedouïnen die, tot een aantal jaar geleden de jacht verboden werd, graag joegen op deze dieren.

Gestreepte Hyena

De hyena komt niet veel voor maar wordt regelmatig in Egypte gespot, vooral in de Sinaï Woestijn. Hoewel hyena’s echte jagers zijn, staan ze er in Egypte vooral om bekend dat ze gek zijn om door het afval van de bewoners te wroeten en hier op zoek te gaan naar wat lekkers. De Egyptenaren zien ze dus ook vooral als lastig en vervelend.

Heilige dieren in Egypte

De oude Egyptenaren hadden veel respect voor dieren. Ze waren onder de indruk van hun kracht, sterke reuk, gezichtsvermogen en karakter. Ze zagen bepaalde eigenschappen van dieren als iets bovennatuurlijks en dit leidde in Egypte tot een goddelijke verering van verschillende diersoorten, zoals de krokodil, leeuw, jakhals of de koe. Egyptenaren kenden veel goden en godinnen die stonden voor
een bepaald aspect uit het leven, zoals de ‘God van de Wijsheid’.

Vaak waren deze goden (deels) afgebeeld als dier. Zo is Hathor, de godin van de liefde, afgebeeld met een kop van een koe. Anoebis, de god van de doden, is afgebeeld met een hondenkop. Bepaalde eigenschappen van dieren werden beschouwd als iets onverklaarbaars. In Sakkara aan de Nijl lag zelfs een belangrijke dierenbegraafplaats en vormde het centrum voor de dierenverering.

De heilige kat

Wij reageren vrij nuchter als we een kat op straat zien lopen of bij iemand in de huiskamer aantreffen. In het oude Egypte werd heel anders tegen dit dier aangekeken. De kat was in de Egyptische mythologie een heilig dier dat in tempels werd vereerd. Wie een kat vermoordde kreeg zelfs de doodstraf! Bastet was de godin van de vruchtbaarheid en had de kop van een kat.

De heilige mestkever

Het klinkt misschien wat vreemd, maar zelfs de mestkever (scarabee) werd vereerd. Het diertje stond symbool voor het nieuwe leven. De Egyptenaren zagen het als een wonder dat er jonge kevers werden geboren uit de levenloze mest die geproduceerd werd door de scarabee. Er zijn heel veel gemummificeerde dieren teruggevonden die vroeger als heilige objecten werden beschouwd.

Egypte Fauna Vogel.jpg

Vogels in Egypte

Waar de veelzijdigheid van de dieren op het vaste land niet erg groot is, vindt je in de lucht en onder water een enorm scala aan levende organismen. Egypte vormt een thuisbasis voor 150 vogelsoorten. Daarnaast zijn er nog eens 250 verschillende soorten trekvogels te vinden. Deze vogels zijn op hun doortocht naar Oost-Afrika of komen uit de tropen vandaan en hebben in Egypte hun vakantiebestemming voor de zomer gevonden.

De verschillende soorten zijn onder andere blauwe reigers, aalscholvers, roze pelikanen en flamingo’s. Langs de Nijl vindt je prachtige vogels en richting Aswan kom je de bekende Nijlgans tegen. Door de droge woestijn vliegen verschillende valkensoorten en vinden we de zeldzame kraagtap, een loopvogel die door de jacht sterk in aantal is geslonken.

Dankzij de unieke geografische locatie is Egypte het middelpunt van de vogeltrek en komen erg veel vogels voorbij op hun jaarlijkse trek van Europa, Azië en Afrika. Vooral in voorjaar en het najaar is het aanbod van vele verschillende vogels in Egypte groot en kun je als vogelliefhebber een prachtige tijd hebben.

Vissen in Egypte

Voor de duikliefhebber is Egypte een paradijs door z’n prachtige koraalriffen en kleurrijke vissen. Meer dan 800 soorten vissen zoeken zich een weg door het water van de Rode Zee. Dolfijnen, zeeschildpadden en verschillende haaiensoorten (rifhaaien, tijgerhaaien, hamerhaaien) vindt je in de Golf van Aquaba voor de Sinai en in het water achter de Rode Zeebergen.

Tussen de tientallen verschillende rifformaties zwemmen anemoonvissen, pijlstaartroggen, barracuda’s en diamantbaarzen. Pas op voor schorpioenvissen, steenvissen en brandkoraal. In de Nijl vinden we nog eens 160 verschillende soorten vissen. De bekendste is de grote Victoriaanse baars (de Nijlbaars).

Koraal in Egypte Flora Egypte.jpg

Koraal in Egypte

De mooie rifformaties waar je als duiker overheen dwaalt bestaan uit koraal. Het koraal wordt gezien als de tuin van de zee. Strikt genomen is dit niet waar, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is koraal geen (onderwater)plant, maar een dier. Koralen zijn hele kleine poliepen; wezentjes die kleine organismen eten. Als het koraal sterft, groeit de volgende generatie er gewoon bovenop waardoor de prachtige uitgestrekte koraalriffen ontstaan.

Dit systeem houdt het leven onder water in stand en is dus erg belangrijk. Helaas eist het toerisme zijn tol op; veel van de mooie koraalriffen in de Rode Zee zijn beschadigd of helemaal verdwenen. Dit komt vooral door (onervaren) duiktoeristen die graag een souvenir mee naar huis willen nemen of door onoplettende bootsmannen die hun anker overal in het water laten plonzen. Mocht u een stukje koraal tegenkomen op een markt in de stad; kijken, kijken en niet kopen dus!

Er was dus genoeg reden om in 1996 de Rode Zee tot nationaal park te benoemen om zo, met behulp van rangers, het rif beter te kunnen beschermen. Dit is nodig, omdat anders de kleur en de toekomst van het rif verre van rooskleurig is! Zelf kunt u helpen door het rif niet aan te raken, geen afval in de zee achter te laten of u niet te laten verleiden door souvenirs uit de Rode Zee die u worden aangeboden op straat.

Kijken en niet kopen dus! Bedenk ook dat de export van, bijvoorbeeld een stukje koraal, strafbaar is. Voor het beschermde Ras Mohammed Park is een limiet voor duikboten in het gebied vastgesteld om het rif niet te zwaar te belasten.